fbpx

Tsunamien

Thorbjørn fra Beredskabsstyrelsen bliver midt i julefrokosten ringet op og bedt om at tage af sted til Banda Aceh. Han skulle tage af sted og være fremme inden for de næste 24 timer med det mobile felthospital, som Danmark også havde haft med ude i bl.a. Bosnien.

Tekst af Ann-Christina Salquist

Midt i julefreden i 2004 blev danskerne mødt af skræmmende og voldsomme billeder. Danskernes kendte og foretrukne Thailandske juleferieparadis var blevet oversvømmet af kæmpe flodbølger, og det samme var resten af de omkringliggende kyster.

26. december 2004 kl. 7.59 lokal tid bliver der registreret et jordskælv med en styrke på 9,1 på Richterskalaen i det Indiske Ocean, ca. 250 km vest for Sumatra i Indonesien. Kort tid efter rammer flodbølgerne kysterne i området omkring det Indiske Ocean. Sumatra bliver også ramt, og Banda Aceh-provinsen, som er den vestligste provins på Sumatra, bliver hårdt ramt.

Thorbjørn fra Beredskabsstyrelsen bliver midt i julefrokosten ringet op og bedt om at tage af sted til Banda Aceh. Han skulle tage af sted og være fremme inden for de næste 24 timer med det mobile felthospital, som Danmark også havde haft med ude i bl.a. Bosnien.

Da han ankommer til Banda Aceh, er det som om en kæmpestor ostehøvl har skrællet det øverste lag af hele vejen fra kysten og et par kilometer ind i landet.

”Jeg har aldrig set noget lignende før. Behøver heller ikke at se det igen, ” forklarer Thorbjørn. Turen til Banda Aceh var blot én af de mange missioner, der har bragt død og ødelæggelse tæt ind på livet af Thorbjørn. De mange oplevelser, og flere af dem ekstraordinære, sætter selvfølgelig sit præg. Dem derhjemme gider ikke høre de samme historier. ”Og sådan er det,” understreger Thorbjørn accepterende, men fremhæver så det positive ved fællesskabet med de andre, der også tager ud på mission.

”Vi mødes over en kop kaffe og fortæller gamle løgn-historier. Og det hjælper, ” afslutter Thorbjørn. 

Bruger viden og erfaringer til at uddanne kommende Beredskabsfolk

Selvom Banda Aceh ligger mange år tilbage, er den én af de sidste missioner, som Thorbjørn var udsendt til. Forud for den var der udsendelser til bl.a. Kaukasus, Aserbajdsjan, Balkan, Indien, Afghanistan og Bam i Iran.

I dag arbejder han fortsat for Beredskabsstyrelsen, hvor hans primære fokus er at uddanne de, der fremadrettet skal udsendes til internationale missioner. Indtil for ganske nyligt var han sikkerhedsrådgiver, når nye missioner skulle vurderes.

Vil du høre andre fortællinger fra Banda Aceh, kan du høre May Britt fortælle om et særligt møde med en mand på Sri Lanka eller Thomas, der i Bodybags i Paradis fortæller sin oplevelse af at være udsendt som en del af Beredskabets mission til Tsunamien.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

MET F16

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk