fbpx

Capture & Kill

”Hvis tiden lige blev skruet tilbage, og jeg stod der som 20-årig igen. Og der var en, der sagde; Vil du gøre det her igen? Så var der slet ikke nogen tvivl i mit sind.”

Tekst af Ann-Christina Salquist

Lars eller Jæger 200, som han også er kendt som, havde været en del af det danske Jægerkorps i 18 år, inden det for alvor blev alvor.

Fra den ene dag til den anden tilbage i efteråret 2001 blev det grave alvor for de danske specialoperationsstyrker, særligt Jægerkorpset.

Fra fred til krig

”Vi angreb træningslejre. Kastede bomber ned i troppesamlinger. Det var krig”, beretter Lars om, da de for første gang blev indsat i specialoperationer langt væk fra Danmark i sne og kulde i det afghanske bjerge.

”Find træningslejre med Al-Qaeda krigere, eller de Talibansoldater, der støtter dem. Dræb dem på stedet”, lyder opgaven. En opgave, som de danske specialstyrker løste til udmærkelse og dermed var med til at bringe Danmark i internationalt søgelys i forhold til operative samarbejder.

Lars og de andre kolleger fra korpset var nogen af de første, der blev indsat i Tora Bora bjergene i 3500 meters højde. Noget, som bl.a. skyldes at de danske specialstyrker gennem årene har lavet vintertræning og dermed er erfaren med at gå på snesko, stå på ski og bære vintercamouflage. En erfaring og viden de har hentet hjem fra bl.a. et samarbejde med den norske skole for vintertræning ”Norwegian School of Winterwarfare”.

”Vi kunne godt operere i vintermiljø. Det var der ikke ret mange, der kunne.  Det var kun newzealænderne, nordmændene og danskerne, der kunne det”, så der i efteråret 2001 gik Jægerkorpset fra almindelig træning i fredelige omgivelser til at komme i regulær kamp uden for landets grænser.

Lars afslører, at ”det var der, hvor vi tog liv for første gang”. Noget, som han syntes var på tide. Det var jo det, de havde trænet og uddannet sig til!

Særligt mindset

Det ligger dybt hos Lars, men også alle andre, der har eller er specialstyrkesoldater. Mindsettet. Det kræver et særligt mindset at være afklaret med at udstå de fysiske og psykiske udfordringer og opgaver, som en specialstyrkesoldat bliver stillet overfor.

Hvad er specialstyrkerne?

Specialoperationsstyrker arbejder oftest på egen hånd eller i et særligt internationalt samarbejde. De opgaver, de løser, er ofte forbundne med fortrolighed, men det er offentligt kendt, at de har været både på Balkan, Cameroun, Libyen, Syrien, i Irak, Afghanistan og det nordlige Mali, for at indhente efterretninger og sikre de indrykkende styrkers ankomst til missionsområdet. 

I Danmark har vi to forskellige specialstyrker; Frømandskorpset og Jægerkorpset.  

Lars kommer fra Jægerkorpset 

Jægere er ligesom Frømandskorpset en specialoperationsstyrke. Den er gennem de sidste mange år ofte blevet indsat i krævende opgaver bag fjendens linjer. Mange af de missioner, som både jægere og frømænd deltager i, kommer ikke offentligheden for øre.  

Jægere er modsat frømændene uddannet til at operere på land og blive kastet ned med faldskærm over fjendeland.  

Jægersoldater mener, at det er lidt for sig selv – og det er de sikkert også. De er blevet særligt udvalgt, uddannet og trænet til at gennemføre operationer langt uden for lands lov og ret.  

Du kan tage med på en træningsmission sammen med Jægerkorpset og frømandskorpset – set i 360-grader – hvis du følger instrukserne her.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Mads Silberg Voldsom Hverdag

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk