fbpx

FN blev mit liv

”FN stod som garantien for fred på jorden,” fortæller Torben, medstifter af FN-foreningen De Blå Baretter, som fejrer 50-års jubilæum d. 26. oktober 2018

Tekst Axel Boisen

”FN blev faktisk mit liv,” siger Torben, der er udsendt til Cypern på et af de første hold i 1966. Her oplever han, hvor stor en betydning og respekt De Forenede Nationer havde den gang. ”Hos mig stod FN som garantien for, at vi kunne have fred på jorden. Der var styr på det, en verdensorganisation med 142 medlemslande bagved. Så det var jeg ret tryg ved,” fortæller Torben.

Det er langt fra almindeligt, at danskere tager på ferie sydpå for mere end 50 år siden, og selve det at skulle rejse til Cypern imødeser soldaterne med spænding. ”Der var mange af os, der aldrig nogensinde havde været uden for landets grænser. Aldrig havde været oppe at flyve. Alene det, at vi blev transporteret med transportfly derned, var spændende,” erindrer Torben. ”Og jeg husker lige så tydeligt, som det var i går, da jeg trådte ud af maskinen, så kom der denne her duft af Cypern.”

De Blå Baretter
Torben bliver så fascineret af fællesskabet, at han beslutter at fortsætte det efter hjemkomsten. Sammen med en anden udsendt, Richard, lægger de grundstenene til De Blå Baretter, som i dag hedder Danmarks Veteraner. D. 24. oktober er den officielle FN-dag og foreningen stiftes to dage efter d. 26. oktober 1968.

I første nummer af medlemsmagasinet, Den Blå Baret, slår Torben, den dengang 26-årige formand, fast: ”I 1956 drog de første danske FN-soldater til det nære Østen, og nu over 12 år efter – den 26. okt. 1968 – blev FN-soldaterforeningen stiftet.”

Foreningens formål er at:

  1. at samle hjemsendte og tjenstgørende FN-soldater, observatører
    og politifolk i en landsforening
  2. at støtte samt oplyse om FN’s formål og virke for derved at styrke FN
  3. at bidrage til skabelsen af bedre samarbejde og større forståelse mellem nationerne
  4. at knytte og styrke de kammeratlige bånd blandt medlemmerne
  5. at hædre afdøde medlemmer ved at følge dem til graven

FN taber ansigt
Foreningen får fra starten bred opbakning med udtalelser fra både forsvarsministeren, Erik Ninn-Hansen, udenrigsministeren, Poul Hartling, og den afgåede statsminister, Jens Otto Krag. Der er en gennemgang af, hvem der på dette tidspunkt har været udsendt. Allerede den gang var det næsten 18.000 soldater.

”Jeg har brugt meget tid på at etablere denne her forening. Jeg blev jo så den første landsformand og var det i fem år,” erkender Torben. Som passioneret iagttager af FN’s arbejde er han dog ikke 100% glad for udviklingen gennem årene.

”Desværre mener jeg, at opbakningen og respekten er blevet svækket noget til FN. Netop på baggrund af det der skete i det tidligere Jugoslavien, hvor FN faktisk tabte ansigt. De måtte overlade tingene til NATO. De kunne ikke håndtere det som fredsbevarende operation.”

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Politi Balkan Jes

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk