fbpx

Aldrig slippe Jesper

”Og der tænker jeg. Ok, det er i dag, jeg skal dø,” fortæller en af Danmarks første kvindelige gruppefører, Maria om en patrulje.

”Det billede, jeg ser allertydeligst for mig, er en mand, der kommer til syne, da sandet falder. Med to benstumper falder han ned på ryggen og bare skriger i smerte,” fortæller Maria om den dag, hvor hendes kompagni kører på hele tre improviserede sprængladninger fra Taleban.

”Det er nok den hårdeste dag i mit liv, beretter Maria, der er en af de første kvindelige gruppeførere for et kampkompagni i den danske hærs historie. ”Jeg skal have ansvaret og sikre med to køretøjer fra high ground, og har et ambulancekøretøj med også. Allerede på vej ud kører vi på en improviseret sprængladning, men får kun materielle skader, og jeg vurderer, at vi sagtens kan fortsætte.”

Dør på stedet
Marias kompagni løser dagens opgaver og på vej tilbage til lejren kører deres Piranha på en improviseret vejsidebombe. Her dør skytten Sophia på stedet. Den 22-årige konstabel er den første danske kvindelige soldat, der mister livet i kamp, hvilket er et udtryk for at omkring hver 20’ende kampsoldat er en kvinde. Sophia er udsendt nummer 32 der dør i kamp.

De voldsomme udfordringer er dog ikke stoppet ved Sophias død. Under oprydningsarbejdet, så sker der det, at Jesper – min Gevær-1’er – også træder på en pressure plate og sprænger begge ben af,” fortæller Maria, der fokuserer på opgaven. ”Selvom jeg melder ind på radioen og jeg får drengene ud og sikre, og lave deres opgaver og gøre de ting jeg skal, så løber tårerne ned ad kinderne på mig. For det eneste jeg skal, er at have resten med hjem. Og der tænker jeg. Ok, det er i dag, jeg skal dø.”

Sådan går det heldigvis ikke. Jesper overlever og i dag mødes gruppen mindst en gang om året for at mindes Sophia. ”Jeg besluttede mig for, den dag hvor Jesper kom til skade, at der ville jeg aldrig nogensinde slippe Jesper. Derfor har jeg holdt fast i mine drenge. Vi ses hvert år omkring 1. juni for at mindes den dag,” slutter Maria.

Få kvindelige veteraner
Maria er en af de kvindelige veteraner, der findes. Ud af de godt 11.000 danskere, der var udsendt til Afghanistan i perioden fra 2002 til 2018, var Maria én af de 793 kvinder. 

Vil du læse mere om kvindelige veteraner, kan du læse lidt mere her

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark består af en lang række fortællinger fra de udsendte til krig, kriser og katastrofer. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk