fbpx

Voksen og føling

På Hold 6 i Afghanistan er Christian i kamp for første gang. Alt går godt, men kalder nu tårer frem. ”Jeg er måske blevet voksen og følsom?”

Tekst af Axel Boisen

”Fuck, det her har jeg aldrig tudet over før,” siger Christian, der fortæller om en patrulje, hvor de bliver beskudt for første gang – den første føling. ”Selvfølgelig er det hele lidt skræmmende, men der var ikke noget usædvanligt i den føling.”

Christian er soldat i Afghanistan på Hold 6. Han har villet være soldat, siden han var 12 år, og som han bliver ældre, og drømmen kommer tættere på, begynder omverdenen at stille spørgsmål. Danmark er jo blevet en krigsførende nation, krigen foregår meget langt væk, og det koster menneskeliv. Selv er Christian aldrig i tvivl. ”Hver har sin grund. For mig var det en personlig udfordring, og dét at komme ned og hjælpe nogle mennesker. Jeg har tænkt meget over, om der er nogle fælles træk for os, men jeg har ikke kunnet finde nogen.”

Hold 6 starter roligt, og soldaterne joker med, at de ikke laver noget rigtigt militærarbejde, ligesom det de har læst om i bogen fra Hold 4, I Morgen Angriber Vi Igen. ”Vi var ikke trænet til det, og det begyndte at blive ensformigt. Vi havde det der udtryk med, at ”i morgen graver vi en brønd igen”, fortæller Christian. Det ændrer sig dog i løbet af efteråret 2008, og Christian er som radiomand centrum for en række kampe med Taleban. Den første står helt klart i erindringen hos Christian, ikke mindst fordi det hele er optaget på GoPro-kameraer.

”Vi havde sådan en måde at gå ind i de der bygninger på, som er ret voldsomme. Da jeg sparker døren ind, står der en kæmpe hund, som jeg er lige ved at skyde. Inde i et mørkt rum sidder familien samlet i en gruppe på gulvet, og jeg beder dem få styr på hunden,” fortæller Christian dybt berørt. ”Senere kommer de andre fra delingen til, og vi fordeler os rundt om og får luftstøtte, så der sker jo ikke noget specielt. Jeg ved ikke, hvorfor jeg reagerer sådan, jeg må være blevet voksen og følsom,” smiler Christian.

Efter endnu en udsendelse på Hold 12 har Christian i dag skiftet soldaterkarrieren ud med en uddannelse som katastrofemanager. Her håber han at kunne fortsætte med at hjælpe folk i nød, rundt om i verden.

Del fortællingen med dit netværk

Hør de udsendtes fortællinger

Hver dag i et år udgiver Udsendt Af Danmark en ny fortælling fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.

Oplev flere fortællinger

Modtag fortællingerne på email

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk