fbpx

At hjælpe andre

Efter at det lokale politi og ANA (Afghan National Army) havde haft fingrene i den kok, der havde forgiftet folkene på et checkpoint, måtte Mikkel og en anden sygehjælper tilse kokken. 

Tekst af Ann-Christina Salquist

Mikkel har været udsendt to gange til Afghanistan. Første gang er han udsendt til Helmand på ISAF14 som sygehjælper, hvor de danske styrker har været siden sommeren 2006. 

Han har en romantisk drøm om at blive soldat og vælger en uddannelse som pædagog fra for at tage på Hærens Reaktions Uddannelse og lade sig udsende, så han kan hjælpe andre. Og han vælger at lade sig udsende og bruge den træning, han har fået hjemme i Danmark i praksis. 

Mikkel sammenligner det med at være fodboldspiller. “Vi træner og træner og træner, men det er først, når du bliver udsendt, at du får lov til at spille kamp”. 

For Mikkel og de andre gælder det, at de ikke kan vente med at komme igang, da de lander en sen aften i august. De bliver overrasket af varmen – og nu starter tilpasningen, også kaldet akklimatisering til både klima og det tunge udstyr under de virkelige forhold. Men som de fleste ´fodboldspillere´, så gider de ikke mere træning, nu vil de ´spille kamp´.

Checkpoints, korruption og Taliban

Nogen gange kan det være svært at kende ven fra fjende, særligt i et land, hvor fjenden ikke altid bærer uniform, men benytter sig af uærlige metoder (set med danske øjne og også hvis man kigger på Krigens Love. 

Og kort tid efter, at Mikkel og Mikkels gruppe har overnattet på et af de lokale checkpoints får de at vide, at den kok, der normalt laver mad til folkene, og som også havde serveret for dem, havde forgiftet maden, så alle var faldet i søvn, så Taliban kunne komme ind og likvidere alle på checkpointet.

Kokken bliver dog fanget af det lokale politi og ANA og får sig en hårdhændet behandling. Mikkel og en anden sygehjælper får til opgave at tilse kokken og sikre hans fysiske tilstand, inden han igen bliver overdraget til de lokale myndigheder. 

Og senere viser det sig, at en af de ansvarlige for en række checkpoints, har boet mere end ti år i Malmø og taler flydende svensk og forstår dansk. Rygtet vil, at han i dag ikke længere kører taxa og har råd til at sende sine sønner på kostskole Schweiz, da han tog lidt ekstra til sig selv, når lastbiler og biler passerede de lokale checkpoints… 

Fakta: De danske kampsoldater befandt sig i Helmand fra 2006 til 2014, hvor de sidste styrker trak sig ud. Danmark har dog fortsat soldater i Afghanistan, men opgaven har ændret karakter og består i at træne og uddanne de lokale sikkerhedsstyrker. 

 

Flere fortællinger fra Afghanistan

Hundefører

Hundefører i Afghanistan Lasse er årgang 85 og er fra Flyvevåbnet, hvor han har været en del af Combat Support

Læs mere »

Green on blue

Vi er taget med Frømandskorpset til Afghanistan, hvor Pusling er chef for Task Force 7. En dag rammer de en af deres egne? Hvad gør man?

Læs mere »

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark lancerer løbende personlige fortællinger fortalt af dem, der gennem årene har været Udsendt Af Danmark til krig, kriser og katastrofer. 

Hør dem fortælle om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og kom med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte. 

Flere fortællinger

Super egoistisk

”Jeg har valgt det her erhverv, og det er en stor del af mit liv og min identitet,” forklarer Lene, der tager afsted til Irak trods familiens store bekymring.

Læs mere »

Hundefører

Hundefører i Afghanistan Lasse er årgang 85 og er fra Flyvevåbnet, hvor han har været en del af Combat Support Wing i en lang årrække.  Hans

Læs mere »

Vestjyske afghanere

”Det er jo en hel generation, der har oplevet den her krig, så der er gået mange færdigheder tabt,” forklarer Maria, der er udsendt som landbrugsrådgiver i Afghanistan.

Læs mere »

Din far er sej

”Som soldat er du vant til at være væk, men der kan godt komme reaktioner, når far er væk et halvt år,” fortæller Jens udsendt som stabschef for FN-styrken i Liberia.

Læs mere »

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk