fbpx

At hjælpe andre

Efter at det lokale politi og ANA (Afghan National Army) havde haft fingrene i den kok, der havde forgiftet folkene på et checkpoint, måtte Mikkel og en anden sygehjælper tilse kokken. 

Tekst af Ann-Christina Salquist

Mikkel har været udsendt to gange til Afghanistan. Første gang er han udsendt til Helmand på ISAF14 som sygehjælper, hvor de danske styrker har været siden sommeren 2006. 

Han har en romantisk drøm om at blive soldat og vælger en uddannelse som pædagog fra for at tage på Hærens Reaktions Uddannelse og lade sig udsende, så han kan hjælpe andre. Og han vælger at lade sig udsende og bruge den træning, han har fået hjemme i Danmark i praksis. 

Mikkel sammenligner det med at være fodboldspiller. “Vi træner og træner og træner, men det er først, når du bliver udsendt, at du får lov til at spille kamp”. 

For Mikkel og de andre gælder det, at de ikke kan vente med at komme igang, da de lander en sen aften i august. De bliver overrasket af varmen – og nu starter tilpasningen, også kaldet akklimatisering til både klima og det tunge udstyr under de virkelige forhold. Men som de fleste ´fodboldspillere´, så gider de ikke mere træning, nu vil de ´spille kamp´.

Checkpoints, korruption og Taliban

Nogen gange kan det være svært at kende ven fra fjende, særligt i et land, hvor fjenden ikke altid bærer uniform, men benytter sig af uærlige metoder (set med danske øjne og også hvis man kigger på Krigens Love. 

Og kort tid efter, at Mikkel og Mikkels gruppe har overnattet på et af de lokale checkpoints får de at vide, at den kok, der normalt laver mad til folkene, og som også havde serveret for dem, havde forgiftet maden, så alle var faldet i søvn, så Taliban kunne komme ind og likvidere alle på checkpointet.

Kokken bliver dog fanget af det lokale politi og ANA og får sig en hårdhændet behandling. Mikkel og en anden sygehjælper får til opgave at tilse kokken og sikre hans fysiske tilstand, inden han igen bliver overdraget til de lokale myndigheder. 

Og senere viser det sig, at en af de ansvarlige for en række checkpoints, har boet mere end ti år i Malmø og taler flydende svensk og forstår dansk. Rygtet vil, at han i dag ikke længere kører taxa og har råd til at sende sine sønner på kostskole Schweiz, da han tog lidt ekstra til sig selv, når lastbiler og biler passerede de lokale checkpoints… 

Fakta: De danske kampsoldater befandt sig i Helmand fra 2006 til 2014, hvor de sidste styrker trak sig ud. Danmark har dog fortsat soldater i Afghanistan, men opgaven har ændret karakter og består i at træne og uddanne de lokale sikkerhedsstyrker. 

 

Flere fortællinger fra Afghanistan

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark lancerer løbende personlige fortællinger fortalt af dem, der gennem årene har været Udsendt Af Danmark til krig, kriser og katastrofer. 

Hør dem fortælle om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og kom med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte. 

Flere fortællinger

Brobygger

Brobygger Erfaringerne fra udsendelserne forsøger Anders at give videre – både til de mennesker, der står overfor at skulle sendes ud for første gang, men

Læs mere »

Fra Dybbøl til Dinesen

”På et tidspunkt gennemfører vi den store operation Dinesen. Som der også var blevet lavet radioudsendelser om og lignende, op ved østsiden af Helmandfloden.

Læs mere »
Henrik fysioterapeut

Døde i armene på mig

Henrik er uddannet fysioterapeut og bliver sendt til Afghanistan for at være med til at modvirke og afhjælpe de belastningsskader, som en stor del af soldaterne pådrager sig.

Men selv en fysioterapeut kommer til at opleve krigens rædsler tæt på.

Læs mere »

Hoster tarmene ud

”Der skete faktisk ikke noget, før han begyndte at hoste, så kom tarmene ud,” fortæller Preben om de første danske kamphandlinger i mange år.

Læs mere »

4 vestlige jomfruer

”Rigtige mænd tuder ikke og kan tåle alt muligt. Men han har også den der barnlige blufærdighed og usikkerhed,” fortæller Thit om en såret ung lokal politimand.

Læs mere »

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk