fbpx

Det første hold

Jan ryger afsted til Kroatien på det allerførste hold I i foråret i april 1992. Måneden før havde den danske regering besluttet at sende danske soldater til Balkan til støtte for FN-styrken på Balkan. 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Tekst af Ann-Christina Salquist

For Jan føltes tiden kort fra det blev besluttet til de stod i Kroatien. De røg afsted som det allerførste hold og i princippet kun med det materiel, som de kunne bære. Lejren blev indrettet i en forladt skole og en stor del af faciliteterne bar præg af stor kreativitet og soldaternes evne til at improvisere. Beslutningen om at sende soldater ud betød store ændringer i det danske forsvars opgaveløsningsmodeller og struktur. Danmark havde længe haft FN-soldater på Cypern, hvor det var ret let at forhindre kampe mellem de stridende parter (tyrkere og cyprioter). Da det var første gang, Danmark skulle deltage i en FN-mission på Balkan, var der ingen, som vidste, hvordan FN-soldaterne ville blive modtaget i Kroatien, og om de stridende parter – krajina-serberne og kroaterne ville være samarbejdsvillige.

Flere fortællinger

Taget som gidsel

Rico er udsendt til Balkan, da han oplever at blive taget som gidsel. Det giver en kort skræk i livet, som alle syv heldigvis slipper godt fra.

Læs mere »
Brian artilleri Kroatien

Artillerioverfald

Brian kommer til Kroatien i august 1995 umiddelbart efter Operation Storm, hvor kroaterne den 4. august angreb serbiske stillinger. Kampene vedrører som udgangspunkt ikke de danske og andre udsendte internationale FN -styrker, men de ender i et artillerioverfald

Læs mere »

Hør de udsendtes fortællinger

Udsendt Af Danmark lancerer løbende personlige fortællinger fortalt af dem, der gennem årene har været Udsendt Af Danmark til krig, kriser og katastrofer. 

Hør dem fortælle om det at være sendt ud til verdens brændpunkter – og kom med ind bag facaden hos Danmarks mange udsendte. 

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies. Læs vore cookie- og privatlivspolitik her.

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk